De voliere


De fundering

We hebben eerst betonnen randen ongeveer 20 cm. diep ingegraven. Daarop hebben we hardhouten balken bevestigd. Op deze balken hebben we uiteindelijk de voliere geplaatst. Deze is gemaakt door van Viegen Dierverblijven en is één keer helemaal kan en klaar geplaatst.
De voliere is gemaakt van geïmpregneerd hout. Er is geplastificeerd gaas gebruikt. De lengte is 3 meter, de diepte 80 cm. en de hoogte 1,9 meter, inclusief een binnenhok van ongeveer 50 cm. Om in de voliere te komen moet je door een sluisje. Kost wel wat ruimte maar er kan nooit een vogel ontsnappen.


Schrikdraad
Volières zijn aantrekkelijk voor katten. Door er tegen op te klimmen worden de vogels helemaal gek gemaakt en vliegen ze zich kapot tegen het gaas of muren. Om ongewenste bezoekers zoals katten af te weren, hebben wij de volière afzetten met schrikdraad. Dit is een effectieve methode om uw volière af te schermen. Koltec heeft hiervoor speciaal een pakket samengesteld, Minigard Volièrepakket, waarmee u uw volière moeiteloos kunt voorzien van een effectieve afrastering. Bij de aanleg kunt u spanningsdraden voor de volière spannen en het gaas verbinden met aarde, mits het gaas niet geplastificeerd is. Is het gaas wel geplastificeerd dan moet u naast de spanningsdraden ook aarde draden spannen. De kat loopt anders tegen een geisoleerde gaaswand omhoog en voelt niets. Vergelijk dit maar met vogels die op hoogspanningsdraden zitten.

Bodembedekking
Uitwerpselen op de grond vormen een belangrijke besmettingsbron voor allerlei vogelziekten. Het is daarom van het grootste belang dat ontlasting zo snel mogelijk opdroogt. Je kan er dus zelf in belangrijke mate voor zorgen dat de bodem geen besmettingsbron wordt. Door te kiezen voor een bodembedekker die het vocht goed opneemt en de bodembedekking regelmatig te verwijderen en te vervangen. Wij hebben als bodembedekking beukensnippers. Hoe vaak de bodembedekking ververst moet worden is uiteraard afhankelijk van het aantal vogels in desbetreffende ruimte en het weer. Vooral aandacht moet besteed worden aan de bodembedekking onder de zitstokken. Daar hoopt het vuil zich het meest op en de vogels zoeken ook daar naar wat van hun gading is met mogelijke desastreuze gevolgen.


Beplanting

In de voliere staan twee vlierstruiken. Ze groeien goed en de vogels zitten er lekker in te scharrelen. Ook de luizen die er wel eens in zitten worden heerlijk opgegeten.
Ook staat er een kleine spar in een pot waarin vooral de putters graag zitten te pikken.