Voeding


Putter / sijzen zaadmengsel
Ik koop deze mengeling bij Jan Koenings.

Deze mengeling bestaat uit:

Witzaad, hennep, boekweit, gepelde haver, perilla wit, negerzaad, rood raapzaad, dennenzaad, graszaad, wilde zaden, slazaad wit, lijnzaad, gepelde zonnepitten, mariadistel, weegbreezaad, Japanse millet, blauwmaanzaad, kaardebol, cichoreizaad, teunisbloemzaad en kropaar.


Groenvoer
Verschillende keren per week krijgen de vogels groenvoer. Andijvie, witlof, boerenkool, appel of komkommer. Ook krijgen ze 1 x per week trosgierst.

Ook hangt er een bos elzentakken met proppen eraan in de volière. De sijzen en de putters zijn er gek op.

Eivoer

Eivoer-recept :
Het belangrijkste is dat de vogels het goed willen eten, dus begin er vroeg aan om de vogels het te laten eten en straks aan hun jongen te voeren: half januari is het tijd de vogels eivoer te leren eten. Je kunt dit het best als volgt doen. Haal als je thuis bent het zaad weg en geef de vogel alleen een bakje eivoer, kijk of ze er van willen eten en zet 's avonds voor het donker wordt het zaad terug zodat de vogels met een goed gevulde maag de nacht in gaan. De volgende dag herhaal je dit weer. Als ze het eivoer goed eten kun je ze gewoon naast het zaad eivoer geven. Eerst 2 x in de week en dan opvoeren tot elke dag.

Geef enkele pinkys als er jongen zijn of vlak voor de kweek. Een gewone eetlepel die je zelf ook gebruikt met pinkys uit de diepvries. Gewoon een schep nemen en wat op de lepel blijft liggen gaat in het voer het komt echt niet op een paar pinkys meer of minder aan.

Zoals de naam kiemzaad zegt , is het wel de bedoeling dat je de zaden laat kiemen: kleine witte puntjes er op laten komen en dan door het eivoer mengen.


Dit kiemzaad bestaat uit:

zoet raapzaad, negerzaad, hennep, katjang idjoe, plata millet, dari wit, dari rood, radijszaad en het nieuwe Afrikaanse zaad kabala.

Het kiemzaad kan het beste als volgt worden gekiemd:

Doe het kiemzaad in een zeef en hang de zeef in een pannetje met water. Laat het kiemzaad vervolgens ongeveer 18 uur weken. Na het weekproces moet je het kiemzaad meerdere keren in stromend water spoelen.
Na het spoelen de zeef met inhoud in het (lege) pannetje hangen. De zeef moet vrij van de bodem te hangen, zodat het overtollige water er uit kan lekken.
De zeef vervolgens afdekken met een vochtige doek en op een matig warme plaats neerzetten. Om gisting te voorkomen moet het zaad regelmatig gespoeld en omgeschud te worden.

Na 24 uur moeten de kiemen zichtbaar zijn en kun je het aan de vogels voeren, mocht je te veel hebben aangemaakt zet het dan in de koelkast, dit remt het kiem proces wat af.

Verse onkruiden
Onderstaande onkruiden zijn ze gek op:

Vogelmuur, verse graszaden, weegbree, melkdistel, teunisbloem, tuinkers, kruiskruid, perzikkruid (zaden + bloemen), klein hoefblad, herderstasje, duizendblad en paardebloem, paardebloemknoppen.

Drinkwater
Elke dag krijgen de vogels vers drinkwater. Eén keer per week krijgen ze 2 dagen achter elkaar appel-azijn in het drinkwater. 15 ml op een liter water.

Scherpe maagkiezel en grit
Om voedsel goed te kunnen verteren hebben de vogels scherpe maagkiezel nodig. De scherpe maagkiezel zorgt voor en optimale kneuzing van de zaden in de maag, waardoor de verteringsappen beter op het voedsel inwerken.

Grit is belangrijk voor de kalkvooorziening. Daarom hebben de vogels altijd maagkiezel en grit tot hun beschikking.