Verzorging


Observatie:
Observeren van de vogels is het belangrijkste van het houden van vogels. Dagelijkse moet je controleren of alle vogels er gezond bijzitten.

Regelmatige moet de bodembedekking vervangen worden. Onder de zitstokken en bij nat weer minimaal elke week.

Regelmatige reiniging van voliere en de zitstokken met ern oplossing met Eucalyptus.

De voer- en drinkbakjes heb ik dubbel zodat die steeds schoongemaakt kunnen worden.

Neerzetten van badwater. Ik doe het alleen in de zomermaanden. Liefst in de ochtend en niet langer dan een uurtje zodat de vogels droog de nacht in gaan.


Herkennen van zieke vogels
Een zieke vogel eet minder dan normaal en heeft moeite zijn lichaamstemperatuur op peil te houden. Om de eigen warmte beter vast te houden en zich te isoleren tegen de koudere omgeving zet de vogel de veren op. Vaak steekt de vogel de kop ook nog tussen de veren. Dit zogenaamde ‘bol zitten’ geeft aan dat er met de vogel serieus iets aan de hand is. Gezonde vogels slapen meestal op één poot. Vogels die bol zitten slapen ook veel overdag en doen dat gegarandeerd op twee poten. Gezonde vogels zoeken een stok om op te slapen. Een zieke vogel zal dit tot het eind toe ook proberen. Slaap de vogel op de grond dan is de gezondheidssituatie zeer slecht

Wat te doen met een zieke vogel.

Probeer in eerste instantie een zieke vogel te isoleren in een aparte kooi. Vervolgens kunnen we proberen de bron van de ziekte te achterhalen door de vogel en de ontlasting goed te bekijken.

Ringen

Als je Europese cultuurvogels kweekt moet je speciale ringen bestellen, dit kan bij de BEC of de NBvV.

Elk jaar wordt een andere kleur ring uitgegeven. Zo kunt U, zonder de vogel uit de volière te hoeven vangen, zien van welk geboortejaar de vogel is.

Hieronder vindt u een overzicht van de reeds gebruikte kleuren:
2002 Zwart, 2003 Blauw, 2004 Goud, 2005 Groen, 2006 Rood, 2007 Zwart, 2008 Donkerblauw, 2009 Violet.
2010 Oranje, 2011 Donkerblauw, 2012 Rood, 2013 Zwart, 2014 Lichtgroen.