De kweek met de Zwartkoppen

Sylvia atricapilla


De aanloop

In oktober konden we een koppeltje Zwartkoppen van iemand overnemen. We hadden er al veel over gelezen en het leek ons een gezellig vogeltje dat bovendien prachtig moest zingen.... Het is onze eerste ervaring met insecteneters. De vogels hebben een lichtgrijze/wittige buik, donkerder op de rug. Grote bruine ogen en een klein kuifje. De geslachten zijn goed herkenbaar: de man heeft een zwart petje en de pop een chocoladebruin. Ze zitten in de buitenvoličre van 3m bij 0,8m, samen met 2 koppels kleine Putters wat heel goed gaat. Tegen de broedtijd gaan de putters eruit zodat de zwartkoppen de voličre voor zichzelf hebben. Ze krijgen een mengsel van eivoer, Orlux Uni Patee en Orlux Insect Patee (elk 1/3 deel).

Aangevuld met zo’n 20 meelwormen per dag. In het weekend krijgen ze een portie vlierbessen uit de vriezer die ze heerlijk vinden.

Tot begin januari ging het goed. Toen kreeg de Zwartkopman ‘kuren’. Zodra er een putter in de buurt van de drinkfles komt jaagt hij ze weg. Voor de zwartkop-pop is hij iets aardiger.

De kweker van wie ik de vogels overgenomen had, had dit nooit eerder meegemaakt. Bij de vorige eigenaar zaten man en pop met andere vogels het hele jaar bij elkaar. Mogelijk dat de vogel denkt dat er gebrek aan drinkwater is? Een 2e drinkfles op gehangen en het probleem was opgelost. Half januari ging het mis. De man jaagt achter de pop aan. Totdat zij voor dood op de grond bleef liggen. Nog net op tijd konden we ze apart zetten in de schuur in een broedkooi. Na 3 dagen was de pop weer in orde en hebben haar in een broedkooi buiten gezet bij een putter-man. We houden de man en de pop nu gescheiden om ze in het voorjaar pas weer te koppelen. De man moet dan 2 weken eerder in de kweekvoličre zijn als de pop (dat is in de natuur ook zo, de mannen komen 2 weken eerder van de trek terug).

De zwartkop-man blijft nog aardig fel naar de putters. We besluiten i.p.v meelwormen buffalo’s te geven. Buffalo´s hebben een lager gehalte aan dierlijke eiwitten, dat maakt de vogels minder fel, vooral de mannen. Na enkele dagen werd de man inderdaad een stuk makker.

De kweek
Vanaf eind maart laat de man zich goed horen. Prachtig. De man zit nu alleen in de voličre. Begin april hebben we de pop bij de man in de voličre gezet. Dit ging heel goed. Half april hebben we als nestmateriaal een oud merelnest uitgepluisd en hier en daar een pluk kokos op de grond gelegd. 2 kokosnestjes vast gemaakt, 1 in de conifeer en 1 in de vlierstruik. De zwartkop houdt er echter van om een vrij nest te maken en hebben dan ook geen gebruik gemaakt van de kokosnestjes!

De voličre is inmiddels flink dichtgegroeid met vlierstruik, hedera en een conifeer. Vanaf 9 mei zien we de man met nestmateriaal vliegen. De man bepaalt waar het nest komt. De pop zou het nestje ‘moeten’ bouwen maar volgens mij heeft de pop niet veel aan het nest gewerkt. Ik hoorde zelfs van een andere kweker dat de man het nest al klaar had voor hij de pop er bij deed. 17 mei zagen we een nestje dat al een eind klaar leek, bijna geheel van kokos, in de conifeer. Dezelfde dag zagen we de paring. We stonden net even te kijken toen het mannetje zijn best deed om zich van zijn beste kant te laten zien. Hij ging naast het vrouwtje zitten kroop er tegen aan, trillend met z'n vleugels en z'n staart omhoog zoals een pauw. Daarna dook hij tot 2 keer toe op de pop die het allemaal prima leek te vinden.


eitjes

Het 1e eitje was er 25 mei. Er worden 4 eitjes gelegd en vanaf het derde eitje wordt er vast gebroed.

Pech, pech, pech! Na 6 dagen broeden was het nest naar een kant scheef weggezakt. Eitjes op de grond, 2 kapot. De andere 2 terug gelegd in het nestje. Toen het nestje compleet met eitjes in een kokosnestje gedaan wat we destijds in de conifeer hadden bevestigd. Ze gingen echter niet terug op het nest waarna we de eitjes weggehaald hebben.

De volgende dag reeds begon de man nieuw nestje in de vlierstruik te maken dat 5 juni klaar was. Het eerste 1e eitje was er 6 juni. Ondanks dat het nestje wel betere steun had in de vlierstuik en wat minder los was besloten we het toch wat te verstevigen aan de onderkant en zijkant met dun ijzerdraad. We hoopten maar dat ze het zouden accepteren. Gelukkig was er de volgende dag het 2e eitje. Vanaf 8 juni, het derde eitje, wordt er vast gebroed. Ook dit legsel weer 4 eitjes. Man en pop wisselen elkaar af tijdens het broeden. De pop broedt het meest.
Rond 20 juni zouden ze uit kunnen komen. Twee dagen eerder gestart met extra buffalo’s neerzetten en pinkys in een bakje water zodat die lekker fris blijven. Soms heeft het weer wat invloed (buiten het feit dat je mogelijk niet exact weet wanneer de pop is gaan broeden) op de broedtijd en kan dit variëren van 12 tot 14 dagen.

Op 20 juni waren er 3 jonge zwartkoppen en de volgende dag nr. 4.


3 dagen oud

We geven nu:
- voer
- schaaltje water met pinkies (nemen ze de eerste dagen niet)
- buffalo`s (altijd genoeg)

We geven dit in porties 4 keer per dag. Zeker ook i.v.m. het warme weer zodat het voer niet bederft. We geven dit voer totdat de jongen zelfstandig zijn!


6 dagen oud

De jongen groeiden heel goed en de 4e dag leek het mij echt tijd worden om te ringen. Dat ging goed. Ringmaat 2,8 mm. De volgende ochtend nog even gekeken, alles was in orde.


9 dagen oud

Vanaf de 4e dag worden er wat meer pinkies uit het schaaltje water gevoerd. De 12e dag vlogen alle 4 de jongen uit.


12 dagen oud


13 dagen, uitgevlogen

De man maakt alweer nieuw nest en voert meest de jongen! De pop doet het wat rustiger aan. Het nest houden de zwartkoppen echt brandschoon. Je vindt niks terug dat erop wijst dat er 4 jonge zwartkoppen in zijn grootgebracht.

Na 4 dagen beginnen de jongen wat rond te fladderen.
5 juli was het tweede nestje is klaar en het wachten is op het eerste eitje.

Het eerste eitje was er 7 juli. Het nestje weer even vastgezet met wat ijzerdraadjes. Het bleef dit legsel bij 3 eitjes, die rond 20 juli uit zouden kunnen komen.
De man blijft de jongen nog steeds goed voeren. Het is al dagen zeer warm weer. Vanaf ongeveer dag 18/19 krijgen de jongen een bruin petje. Zowel de poppen als de mannen. Na de rui zullen de mannen een zwart petje krijgen.

Vanaf het 3e eitje wordt er vast gebroed. De jongen van het eerste nest zijn nu 21 dagen oud en worden nog volledig door de man gevoerd.
20 juli komen de 3 eitjes uit, weer op de 12e dag. De 4 jongen van het eerste legsel hebben we uitgevangen. Deze jongen waren nu precies 30 dagen en dus zelfstandig. Ze krijgen een schotel voer met een eetlepels buffalo’s.

Het 2e legsel verliep anders dan het eerste. 2 dagen na het uitkomen vonden we het eerste jong dood op de grond. Na 3 dagen het 2e jong en na 8 dagen de laatste. Helaas alle 3 dood. Oorzaak? Misschien te warm. We hadden ook het idee dat er minder goed gevoerd werd als bij het eerste nest. Ongeveer een week na het uitkomen van de jongen vielen de zwartkoppen in de rui wat er zeker mee te maken zal hebben dat ze de jongen niet meer groot gebracht hebben.

De 4 jongen van het eerste nest zijn prachtige vogels geworden. Ben heel tevreden over het resultaat. Het eerste jaar Zwartkoppen: 4 jongen op stok en veel genoten van de zang.

Het mooie van onze hobby vind ik toch zeker ook dat we het prachtige werk van Gods schepping van zo dichtbij mee kunnen maken.

De Zwartkop, een prachtige vogel. Fluit enorm mooi. Tegen de langste dag van 5.00 uur ‘s ochtends totdat het donker wordt kan je van de schitterende zang genieten. We hopen met de zwartkop zeker nog verder te kweken.