De kweek van de Bloemputters

Carduelis carduelis


De aanloop

Januari: 1 keer per week eivoer.
Februari: 2 keer per week eivoer.
Maart: 3 keer per week eivoer.
Vanaf half maart dagelijks verse paardebloemknoppen.
April: om de dag eivoer.
9 april 2e paasdag: nestkastjes opgehangen. Sisal nestmateriaal, mos, wol.

Woensdag 15 mei zijn de Putters begonnen met nestelen. Zaterdag 20 mei was het nest klaar. De putters bleven rond vliegen en de man jaagde flink achter de pop aan. Woensdag 23 mei was het eerste ei er. We hebben op aanraden van een ervaren kweker besloten om de eieren te rapen. We gebruiken hiervoor kunsteitjes voor kanaries. Het geraapte ei leggen we in een bakje met raapzaad en zetten dit in een donkere kast op kamertemperatuur. De pop ging gelijk weer op het kunstei zitten. De eerste nacht sliep de pop niet op het nest. Volgende ochtend 2e ei. Vanaf het tweede ei bleef de pop ook 's nachts op het nest. Volgende ochtend het 3e ei. Volgende ochtend 4e ei. En daar bleef het bij. Zondag 27 mei geen 5e ei. Toen de 4 eitjes terug gelegd.Verloop
Vrijdag 8 juni kwam het eerste eitje uit. De volgende dag de andere 3.
Maar helaas: zaterdag lag een jong uit het nest. Weer terug gelegd maar een paar uur later weer. Toen was hij dood. Hebben nog overwogen om de man af te vangen maar toch niet gedaan. Helaas. Want de volgende dag lag nog maar 1 jong in het nest. De andere 2 spoorloos. Direct de man afgevangen en in een t.t. kooi gezet. Wel zo dat de pop hem nog kan zien. Wel kijken of de pop dan op het nest gaat en voor het jong zorgt. Mocht ze na een uur niet op het nest zijn terug gekeerd dan zit er niets anders op dan de man er bij te laten en hopen dat het goed afloopt.
De pop ging gelijk weer terug op het nest, maar maandag was het laatste jong ook dood.

Volgende ronde
Maandag 11 juni nestje leeg gemaakt en weer een nieuw kokosnestje erin gelegd. Woensdag 13 juni is de man druk begonnen om weer een nieuw nestje te maken. De pop doet niets. Vijdag 15 juni was het nestje klaar.

Maandag 18 juni het eerst eitje geraapt. Dinsdag het 2e eitje. Woensdag het 3e eitje. Donderdag 2 eitjes!!!! dus het 4e en 5e eitje. Omdat we dachten dat het de laatste eitjes waren, hebben we de eitjes teruggelegd.

Het vreemde was dat alleen het mannetje tot nu toe broedde. Na overleg met een ervaren kweker hebben we de man in een tt-kooitje gezet in de voilere. Dit omdat een man geen broedvlek heeft en daarom de eieren niet goed warm kan krijgen en uitbroeden. Gelukkig ging de pop al snel op het nest.
Vrijdag hebben we niet in het nest gekeken, omdat we de pop even met rust wilde laten. Zaterdag lagen er weer 2 eitjes bij. Totaal nu dus 7 eitejs. We hebben toen 3 eitejs bij een kanarie gelegd. Zondag kwam er een 8e ei bij. Nu zit de putterpop dus op 5 eitjes te broeden en de kanarie op 3 puttereitjes.

Donderdag 5 juli zijn er 2 eitjes uitgekomen bij de putterpop. Vrijdag 6 juli 1 eitje bij de kanariepop. De rest van de eitjes lijkt niet uit te komen .

De kanarieman hebben we ook even in een tt-kooitje gezet omdat hij constant achter het puttervrouwtje aanjaagde.

Zowel de kanarie als de putter lijken de jongen goed te voeren. Dinsdag is de 6e dag en worden ze geringd.


Putterjong, 4 dagen oud.

1 Jong heeft het ringen niet overleefd. De andere 2 maken het goed.


Putterjong, 6 dagen oud, bij de kanariepop.Putterjong, 7 dagen oud.


Na 7 dagen stoppen we met pinkies en geven we meer gekiemd kiemzaad in het eivoer.

Vrijdag de 9e dag hebben we de mannen weer los gelaten. Het leek goed te gaan, maar de volgende dag begon vooral de putterman toch achter de pop aan te jagen, zodat die minder aandacht aan het jong gaf. En de man ging ook niet mee voeren. Komt misschien ook wel omdat er maar 1 jong is natuurlijk. Omdat we geen risico wilde nemen hebben we de man zaterdag weer in het tt-kooitje gezet. De 10e dag, zaterdag ging de pop 's nachts niet meer op het nest. Het jong heeft de nachten tot nu toe goed overleefd en ziet er heel goed uit. Tot nu toe blijft het goed gaan.


Putterjong, 11 dagen oud.

Na 14 dagen vlogen ze 1 dag na elkaar uit het nest. Na verloop van tijd bleek echter dat we bastaarden hadden. Kanarie-man x putter-pop.


De bastaarden, 1 maand oud.

In 2 weken hebben we het eivoer afgebouwd. Het zijn toch mooie vogels geworden.