Kweekseizoen 2010


Het kweekseizoen 2010 hebben we er wat andere vogels bij:

We willen ons gaan bezighouden met:
Voor het eerst willen proberen om te gaan kweken met deze insecteneters.

De Zwartkop

In oktober konden we een koppeltje Zwartkoppen van iemand overnemen. We hadden er al veel over gelezen en het leek ons een gezellig vogeltje dat bovendien prachtig moet zingen.... Het zijn insecteneters. De vogels hebben lichtgrijze buik, donkerder op de rug. Grote bruine ogen en een klein kuifje. De geslachten zijn goed herkenbaar: de man heeft een zwart petje en de pop een chocoladebruin petje.
Ze zitten in de buitenvoliere samen met 2 koppels kleine Putters wat heel goed gaat.
Ze eten een mengsel van eivoer, universeel en Insecten pathe van Orlux, aangevuld met diepvries meelwormen. In het weekend krijgen ze vlierbessen die ze heerlijk vinden.

Baardmannetje

Het mannetje heeft een blauwgrijze kop met een zwarte streep, net een baard. De vogel heeft een bruine rug. Het vrouwtje heeft een bruine kop, zonder baard. Het zijn insecteneters. In de zomer eten ze vooral insecten. In de winter worden deze vervangen door zaden van o.a. riet. Om deze zaden te kunnen verteren verandert de maagwand van de baardmannetjes elk jaar van bouw.

Ik heb ze in oktober gekocht. Ze zijn in kleine kooien gekweekt. Ik heb ze nu in de schuur in een redelijk grote broedkooi. De vogels leven in de natuur voornamelijk in rietvelden. Daarom heb in mijn eigen broedkooi ook wat riet in een pot gezet. Ze zitten er de hele dag in te pikken. Ze krijgen Orlux universeel met elke dag een stuk of twintig pinkies of bufalowworen. Ook krijgen ze putter/sijzenzaad waar ze de fijne zaden uit pikken.Kleine Putter

We gaan dit jaar met 1 koppel putters proberen te kweken in een broedkooi buiten.

Wildkleur x wildkleur

Mannen
Wildkleur
Poppen
WildkleurPer koppel krijgen ze nu 1 theelepel eivoer per week om het eivoer eten niet 'af te leren'.

Kweekverslag Putters 2009

[Klik hier]

Kweekverslag Putters 2008

[Klik hier]

Kweekverslag Putters 2007

[Klik hier]