Kweekseizoen 2009

Carduelis carduelis

Dit kweekseizoen 2009 willen we met 3 koppels gaan kweken:
We kweken met de kleine putter.

Wildkleur x wildkleur

Mannen
Wildkleur
Poppen
Wildkleur


Agaat x wildkleur

Mannen
Wildkleur split voor Agaat
Poppen
Agaat


Wildkleur split voor Agaat x wildkleur

Mannen
Wildkleur, Wildkleur kans split voor Agaat
Poppen
Wildkleur, Agaat


Splitvogels:
Split betekent dat de vogel bv. wildkleur is maar kan een bepaalde mutatie vererven. Het uiterlijk van de vogel in ons geval is wildkleur. Hij kan met een wildkleur pop zonen krijgen wildkleur kans split voor agaat, en dochters agaat. Terwijl je aan de splitman geen agaat kenmerken ziet. De mannen uit deze combinatie noemen we dus kans split. Er is ongeveer 25 % van de mannen werkelijk split voor agaat. Je kunt dus uitsluitend door proefparingen er achter komen of de mannen werkelijk split zijn of niet.

Er zijn wel split poppen maar alleen bij een recessieve vererving zoals de witkop putter. De kleuren bruin, agaat, pastel, isabel en satinet vererven geslacht gebonden dan kunnen de poppen nooit split zijn.


Bij de agaat is de kleur van de rug lichter bruin dan bij de wildkleur. Ook de bruine tekening op de borst is minder.

2 maart hebben we de koppels bij elkaar gezet.

Per koppel krijgen ze nu 1 theelepel eivoer per week om het eivoer eten niet 'af te leren'.

We We geven de putters nu elke dag volop verse paardebloemknoppen. Dit is goed voor de broeddrift. Ze vinden het heerlijk.

Eitjes rapen
Om de jongen zo gelijktijdig mogelijk uit te laten komen rapen we de eitjes. We gebruiken hiervoor kunsteitjes voor kanaries. Het geraapte ei leggen we in een bakje met raapzaad en zetten dit in een donkere kast op kamertemperatuur. We rapen tot het evt. 5e eitje. Dan leggen we de eitjes 's morgens terug. Vanaf deze dag tellen we 13 dagen. De 13e dag zouden de eitjes uit kunnen komen.


Geraapte eitjes


Putter ei.


..

Kweekverslag Putters 2008

[Klik hier]

Kweekverslag Putters 2007

[Klik hier]