Barmsijs

Acanthis flammea

Algemeen:
Er is duidelijk verschil tussen man en pop. De man heeft namelijk een rode borst, keel, wangen en stuit. Ook is de tekening van de man in het geheel wat intensiever van kleur dan die van het popje.

Barmsijsen zijn zeer verdraagzame vogels en daardoor zeer geschikt voor de gezelschapsvoličre. Ze kunnen prima gehouden worden met andere Europese cultuurvogels zoals bijvoorbeeld putters. Ze komen vooral in een dicht begroeide voličre goed tot hun recht.


Omschrijving
In Europa broeden twee verschillende soorten barmsijzen, de kleine en de grote barmsijs. Vroeger werden beide soorten tot dezelfde soort gerekend, de barmsijs. De grote barmsijs is lichter van kleur dan de kleine barmsijs en heeft enkele witte strepen over de vleugels. De kleine barmsijs broedt sinds 1961 in Nederland, terwijl de grote barmsijs verder naar het noorden broedt en alleen in de winter in Nederland aanwezig is.

De kleine barmsijs komt voor in verschillende soorten bossen, waar het nest wordt gebouwd van mos en twijgjes. De zaden van bomen vormen het belangrijkste voedsel, hoewel in de zomer ook insecten gegeten worden. .

Voeding
Barmsijzen zijn zaadeters. Als basis dient daarom een zaadmengsel voor Europese cultuurvogels ook wel 'wildzangzaad' genoemd te worden verstrekt. Natuurlijk dienen ook maagkiezel en grit vrij ter beschikking te staan. Indien er jongen zijn zal de voeding moeten worden aangepast. Met name is er dan behoefte aan allerhande insecten (bladluis, spinnetjes, fruitvliegjes, buffalowormpjes) en hun larven.

Ook tal van onkruidzaden worden door de barmsijs graag gegeten. Vogelmuur, kruiskruid, melkdistel, paardebloem, zuring, distels, teunisbloemzaad, allerlei graszaden, berkenzaad, melde, varkensgras en perzikkruid zijn zowat de bijzonderste. Bovendien zitten er op deze onkruiden een grote variatie aan insecten wat lekker meegenomen wordt door de barmsijs.

Foto's


Agaat, man


Isabel, pop

Bij een isabel barmsijs kun je aan het rood op de borst zien of het een man of een pop is net als bij de wildkleur.